Verkocht

Melkveehouderijbedrijf te koop in Utrecht: Hoogeind 20-20a, Leerdam

4143 LX Leerdam Oppervlakte / omvang: 286350 m²

Te koop
Bezoekboerderij Het Achterhuis in Leerdam met haar huidige activiteiten c.q. een interessante locatie voor de omschakeling naar een biologisch bedrijf op een perceel van ruim 28 hectare!

De locatie
Leerdam, bijna iedereen heeft wel eens van deze prachtige stad gehoord. Het is al sinds 1765 dé glasstad van Nederland, de hele wereld eet Leerdammer kaas en het ligt centraal in het land aan de recreatieve rivier de Linge.
Leerdam is van oudsher een vestingstadje, waarvan helaas alleen de Zuidwal nog is overgebleven; fraai gerestaureerd en compleet met de zogenaamde ‘Muizentorens’. De rijke geschiedenis van de stad is verder in goed bewaarde historische gebouwen terug te vinden zoals de Grote Kerk, het Hofje van mevrouw van Aerden en het Oude Raadhuis.
Het centrum van Leerdam kent bijzondere plekken. Of je nu van cultuur, lekker eten, varen, winkelen, wandelen of fietsen houdt: voor iedereen is er wel iets leuks te zien en te beleven!

Leerdam ligt omsloten door de snelwegen A2, A15 en A27. Voor wat betreft openbaar vervoer zijn er directe treinverbindingen en is er een uitgebreide busverbinding naar de omringende dorpen en de grotere steden. 

De boerderij en haar achtergrond
Boerderij Het Achterhuis aan het Hoogeind 20a stamt uit 1820. Het voorhuis is aangebouwd in 1913. De boerderij herbergt circa 40 melkkoeien en 18 stuks jongvee, maar ook diverse andere dieren, zoals een pony, hangbuikzwijnen, geiten, konijnen, cavia’s en kalkoenen. In 1998 zijn verkopers begonnen met Bezoekboerderij Het Achterhuis: het aanbieden van educatieve programma's, (kinder)feestjes en rondleidingen. Inmiddels hebben ze al meer dan 100.000 bezoekers mogen verwelkomen. Voor kinderen en volwassen, individueel, als gezin of als groep, is hier namelijk van alles te doen: van speurtocht tot vissen met een schepnet, van schilderen tot knotwilgen zagen en allerlei leuke spellen.

Verkopers kiezen nadrukkelijk voor een extensieve bedrijfsvoering, waarin ruimte is voor weidevogelbescherming. Er ligt een hectare bloemrijk perceel met plasdras, een ondergelopen stuk land, ideaal voor weidevogels zoals de grutto. De Vogelbescherming sponsorde een informatiepaneel over weidevogels, een ‘gluurmuur’ in het land van waarachter je de vogels kunt observeren en een weidepomp op zonne-energie om de plasdras onder water te zetten.
Om de natuurwaarden op het bedrijf verder te optimaliseren koos men er verder voor de beplanting op en om het erf terug te brengen naar planten die hier van nature thuishoren.

Er is veel op het terrein te zien. De belangrijkste opstallen lichten wij er graag voor u uit.

De boerderij
De boerderij stamt uit 1820. Het voorhuis is aangebouwd in 1913. De inhoud van het geheel bedraagt ruim 1.600 m3 zodat dubbele bewoning heel goed mogelijk is.
De vloeren op de begane grond zijn (grotendeels) van beton, de verdiepingsvloeren zijn van hout. De boerderij is gedekt met oud Hollandse pannen. Het voorhuis is grotendeels voorzien van dubbel glas; de bovenlichtjes zijn van enkel glas.

Het voor- en het achterhuis hebben afzonderlijke CV-ketels met een bouwjaar van respectievelijk 2008 en 2006; het merk van beide is Vaillant. De watermeter in het voorhuis dient ook het achterhuis; het licht kent een gescheiden aansluiting.
De totale boerderij is aangesloten op glasvezel, waarvan de aansluiting van het voorhuis op basis van abonnement.
Leuke authentieke details vindt u terug in de originele paneeldeuren en de plinten met neuten.

De indeling van het voorhuis
Via de hal heeft u toegang tot de woonkamer met gashaard, de keuken, een slaapkamer met wastafel en inbouwkasten en de badkamer voorzien van douche, wastafel en toilet. De keuken is voorzien van een gasfornuis, afzuigkap en oven.
U bereikt de verdieping middels een smalle trap. Hier is nog een slaapkamer (enkel glas) en de CV-ruimte gesitueerd. Verder betreft het een open zolder met een beschoten kap, houten spanten en een houten vloer.

De indeling van het achterhuis
Aan de achterzijde van de boerderij komt u binnen in het ruime achterhuis waarnaast de keuken is gelegen. De keuken is voorzien van een gasfornuis, vaatwasser, oven, koelkast, afzuigkap en de wasmachine- en drogeraansluiting. Verder treft u op de begane grond de eet- en woonkamer en een slaapkamer. Op een kleine verhoging is de opkamer (in gebruik als slaapkamer) gesitueerd. De kelder (stahoogte), de badkamer en een separaat toilet zijn toegankelijk vanuit de hal. De badkamer is uitgerust met een douche en wastafelmeubel.
De ‘koeienzolder’ heeft een hoogte van 5,0 m en is in totaal 16,0 m lang en 7,6 m breed. Een leuke ruimte om naar eigen idee in te richten.

De voerligboxenstal
Deze trotse boeren hebben een Witrik fokbedrijf met een melkproductie van circa 6.000 liter per koe. De stal is gebouwd in 1974 en heeft een mestopslag van 120 m3. Op het dak van deze stal ligt nog asbest.
In het tanklokaal staat een Meko koeltank, merk Mueller, met een inhoud van 3.300 liter. De melkstal is uitgerust met een 2x2 tandem melkstand. De schuur is ingericht met 52 voerligboxen.

De in 2014 geplaatste mestsilo betreft een Flexobassin met spankap met een inhoud van 535 m3. Deze is tot en met 2024 gekeurd.

Het kleinveehok en de opslagunit
Deze gezellige knuffelruimte voor de kleintjes herbergt kleinvee als cavia’s en konijnen. De afmetingen van dit kleinveehok zijn 7,0 x 3,6 m.
Er is ook nog een afgescheiden opslagunit van 2,8 x 4,6 m op het erf aanwezig.

De werktuigenloods
Deze schuur doet niet alleen dienst als werktuigenloods en informatiecentrum, maar herbergt ook de pony’s, hangbuikzwijntjes, geiten, schapen en kalfjes. Er is geprobeerd een echte boerenschuur na te bouwen met gepotdekselde platen aan de buitenkant en een diervriendelijke scharrelvloer. In deze schuur is krachtstroom aanwezig.
De totale loods is 21,0 x 21,0 m en heeft een inpandige werkplaats van 8,5 x 4,0 m. De loods is aan twee kanten voorzien van schuifdeuren met een breedte van 3,9 m en een inrijhoogte van 3,65 m.

Het bezoekerscentrum
Het bezoekerscentrum is in 2011 gebouwd met een fundering op beton, een betonvloer, houten spanten en gordingen en sandwich dakelementen. De gevels zijn geïsoleerd en afgewerkt met stalen potdeksel profielplaten; de kozijnen zijn van dubbel glas. De ruimte verwarmt men middels een gaskachel. De afmeting van het geheel bedraagt 13,0 x 5,0 m.
De inrichting oogt gezellig en is van alle gemakken voorzien: er is een keukentje met warmwaterboiler en vaatwasser aanwezig en via de buitenzijde is de sanitaire ruimte bereikbaar met drie toiletten, waarvan één invalidentoilet.
De picknickbanken buiten maken het samenzijn voor de bezoekers extra ontspannen. Zij hebben hier uitzicht op de plasdras, de boomgaard met de peren-, appel-, pruimen- en notenbomen én kunnen de kinderen, spelend op de glijbanen, goed in de gaten houden.

De cultuurgrond
De landerijen beslaan 28 hectare. De grondsoort bestaat voornamelijk uit klei op veen, wat maakt dat men het als grasland gebruikt (0,3 m klei) en op de achterliggende grond (1/3 deel van het totale perceel) eventueel ook maisteelt mogelijk is (0,6 m klei).
Op een groot deel van het totale perceel rust een zoekverplichting en actuele nestregistratie in het kader van legselbeheer op grasland. De beheercontracten lopen in 2021 af.

Het jachtrecht is verhuurd aan Stichting Jachtcombinatie Hoogeind. De einddatum is onbekend.

De bestemming en vergunningen
De bezoekboerderij valt onder het bestemmingsplan Geconsolideerde versie Buitengebied en herzieningen 2014 van de gemeente Leerdam, geconsolideerd op 4 oktober 2012.

Voor de locatie geldt de enkelbestemming ‘Agrarisch met waarden’ en de dubbelbestemming ‘Archeologie 1 en 2’. De functieaanduiding is ‘Specifieke vorm van waarde 1 t/m 6’. De gebiedsaanduidingen variëren van ‘Milieuzone - stiltegebied’ tot ‘wro-zone - wijzigingsgebied concentratie fruitteelt’.

Het bedrijf valt onder de voorschriften van het Activiteitenbesluit en -regeling milieubeheer waaronder 40 stuks melkvee (RAV-code A1.100) en 18 stuks jongvee (RAV-code A3.100) zijn gemeld.
Er is een lichte horecavergunning aanwezig.

De visie
Dit erf is een goed voorbeeld van de visie van de gemeente Vijfheerenlanden om kleine streekeigen landschapselementen in de polder terug te brengen, vergroening van de erven te bewerkstelligen en de biodiversiteit te bevorderen. Deelt u deze visie en heeft u belangstelling om deze bezoekboerderij over te nemen dan wel om te schakelen en biologische activiteiten op deze locatie te ontplooien? Graag vertelt onze makelaar u meer over de mogelijkheden!

De vraagprijs van de boerderij is exclusief fosfaat- en betalingsrechten, dieren en landbouwmachines.

Kenmerken


Overdracht
Aanvaarding In overleg
Aangeboden sinds 05-05-2021
Eigendomsrechten Geheel perceel
Status Verkocht
Prijscode Prijs op aanvraag

Adresgegevens
Straatnaam Hoogeind
Huisnummer 20
Toevoeging a
Postcode 4143 LX
Plaats Leerdam

Oppervlaktes en inhoud
Perceeloppervlakte 286350 m²

Bedrijfswoning
Inhoud (m3) 1619
Woonlagen 2
Aantal kamers 11
Oppervlakte (m2) 286350
Type Vrijstaand
Situatie Vrijstaand
Aantal slaapkamers 4
Woonoppervlakte (m2) 346

Bouw
Bouwperiode Tot 1906
Gebruik object Agrarisch
Object categorie agrarisch Melkveehouderijbedrijf
Bouwjaar 1820

Indeling
Aantal bouwlagen 2
Aantal kamers 11
Direct contact met de makelaar

Marinus Roseboom
roseboom@agriteam.nl
T: (0318) 619 209
M: (06) 226 005 29

Contact opnemen
Vestiging

Agriteam MidNed B.V.
ede@agriteam.nl

Frankeneng 17h
6716 AA Ede

Meer informatie
Kies voor Agriteam makelaars en taxateurs

Specialisten in aan- en verkoop van melkveebedrijven en melkveehouderijen

Agriteam is als sinds 1998 dé partner in aan- en verkoop van melkveebedrijven en melkveehouderijen. Kies voor ruime ervaring in begeleiding bij de aan- en verkoop van uw bedrijf!