Nieuwe pachtnormen 2021 bekend

Ieder jaar worden per 1 juli de hoogst toelaatbare pachtprijzen voor akkerbouw- en grasland, tuinland, agrarische gebouwen en agrarische woningen vastgesteld. Wat zijn nu de nieuwe pachtnormen die per 1 juli 2021 gelden?

Pachters en verpachters

Pachtprijzenbesluit: Wageningen Economic Research heeft voor 2021 de hoogst toelaatbare pachtprijzen berekend op basis van het Pachtprijzenbesluit 2007. De nieuwe pachtnormen die gelden voor pachters en verpachters, zijn dus berekend op basis van de bedrijfsresultaten van middelgrote en grote akkerbouw- en melkveebedrijven in de periode 2015-2019.

Los bouw- en grasland: de berekende pachtnormen 2021 van los bouw- en grasland zijn in acht van de 14 pachtprijsgebieden lager dan de pachtnormen 2020. In vier gebieden blijft de afname beperkt tot maximaal 5% en in vier gebieden is de afname groter dan 10%. Met 14% is de daling het grootst voor de Veenkoloniën en Oldambt.

Pachtnormen 2021 hoger: in zes pachtprijsgebieden zijn de pachtnormen 2021 hoger dan de pachtnormen 2020. De stijgingen variëren van 2% in Bouwhoek en Hogeland en Zuid-Limburg, tot 16% in de IJsselmeerpolders en 25% in het Zuidwestelijk akkerbouwgebied.

Akkerbouw: voor de akkerbouw was 2014 landelijk bekeken een jaar met een matig gemiddeld inkomen. In de, via de bedrijfsresultaten berekende, grondbeloning zijn de uitkomsten van dat jaar vervangen door die van 2019, waarin gemiddeld een hoger inkomen is geboekt. Achter deze gemiddelden zitten grote regionale verschillen.

Melkveehouderij: de gemiddelde grondbeloning op landelijk niveau in de melkveehouderij, de grootste gebruiker van grasland, is in 2019 lager dan in 2014. Ook in de melkveehouderij zijn er echter regionale verschillen in hoogte en ontwikkeling van het inkomen, maar minder uitgesproken dan in de akkerbouw.

Tuinland: voor tuinland worden twee gebieden onderscheiden: Westelijk Holland (uitgezonderd het gebied Boskoop en Rijneveld) en de rest van Nederland. De regionorm is in Westelijk Holland uitgekomen op € 4.496 per hectare (24% stijging). In de rest van Nederland is de regionorm met 14% gestegen naar € 3.024 per hectare.

Agrarische bedrijfsgebouwen: de berekende hoogst toelaatbare pachtprijzen in 2021 voor agrarische bedrijfsgebouwen en de pachtprijs voor bestaande overeenkomsten zijn 2,44% hoger dan in 2020. Dit percentage is gelijk aan de gemiddelde bouwkostenindex over 2016-2020.

Agrarische woningen: de maximale pachtverhoging voor agrarische woningen met pachtovereenkomsten van voor 1 september 2007 bedraagt 0%. Dit vanwege het besluit om de maximale huurprijsverhoging voor sociale woningbouw op 0% te zetten. De hoogst toelaatbare pachtprijs voor agrarische woningen met pachtovereenkomsten op of na 1 september 2007 stijgt met 1,3%. Dit is gelijk aan het inflatiepercentage over het kalenderjaar 2020.

Aanpassing vanaf pachtjaar 1 juli 2021

Vanaf 1 juli 2021: de nieuwe pachtprijzen gelden voor het pachtjaar dat begint vanaf 1 juli 2021.

Pacht achteraf betalen: indien u de pacht achteraf betaalt, heeft u pas volgend jaar te maken met deze nieuwe normen. De aanpassingen moeten doorgevoerd worden, omdat deze van rechtswege zijn.

Houd vanaf het pachtjaar dat begint vanaf 1 juli 2021 rekening met de nieuwe pachtnormen. Betaalt u de pacht achteraf, dan heeft u voorlopig nog te maken met de ‘oude’ normen.

Bron: mijn Tips & Advies en RVO


Terug naar vestiging

Taxaties van agrarische onroerende zaken

Het taxeren van agrarische onroerende zaken is een vak apart. Naast kennis van de waarde van de onroerende zaak, is het ook van groot belang om te weten met welk doel er getaxeerd wordt. De taxateurs van Agriteam Makelaars zijn bij uitstek deskundig in het agrarisch taxeren.